Yhdysvalloissa on käynnissä tuotannon boomi. Boomia hehkutetaan monissa lehdissä, blogeissa ja kolumneissa niin säihkoisessä kuin paperillekin painetussa mediassa.

The Great Reversal: Playing the U.S. Manufacturing Boom

-The Wall Street Journal, 6.4.2012, Linkki

Since the recession officially ended, exports have accounted for about half of the nation’s economic growth. They are 14 percent of GDP and rising, reflecting a decades-long trend.

-The American Interest, 03-04/2012, Linkki

Syyksi teollisuuden kukoistukseen on tarjolla monia, monista eri lähteistä. Hyvän tiivistyksen näistä tekee Business Insider 8.4.2012, tiivistäen tuotantoboomin kolmeen pääsyyhyn:

  1. Halpatyövoiman maiden palkat ja logistiikassa tarvittava öljy kallistuvat – luoden myös paikallisille toimijoille kilpailun edellytykset ilman ulkoistamista
  2. Heikentyvä dollari mahdollistaa viennin ja tekee Yhdysvalloissa tuotetuista tuotteista kansainvälisesti houkuttelevampia
  3. Energian tuotanto kukoistaa ja esimerkiksi kaasun hinta on laskenut – mahdollistaen kustannustehokkaamman logistiikan ja tuotannon

Kysymys kuuluukin, mitä näistä asioista me voisimme hyödyntää luodaksemme Suomeen samanlaisen teollisuuden ja tuotannon boomin? Valuutan arvoon ja energian hintoihin meidän työkaluilla on vaikea vaikuttaa, mutta kallistuva tuonti sen sijaan luo paljon mahdollisuuksia.

Suomalaisen tuotannon tehostamiselle ja laadukkaalle tuotannolle on nyt juuri oikea aika. Kun tuontikustannukset vielä kasvavat, mahdollistaa tämä suomalaisten tuotteiden myynnin kasvattamisen sekä kotimarkkinoilla että esimerkiksi Euroopassa. Historiallisesti kehityksemme on pieneellä viiveellä seurannut USA:n kehitystä. Myös nyt käy varmasti näin – nyt on siis aika tehdä tulevasta tuotannon nousukaudesta vieläkin korkeampi. Sitä kaipaavat myös valtion päättäjät, jotka uskovat talouskasvun tuomaan helpotukseen.

Kategoria: Artikkeli, Laatu, Tuotannon tehostaminen, Uutiset Avainsanat , , , , , , ,